GMail poinformuje Cię o włamaniu

GMail dostał nową funkcjonalność, jaką jest powiadamianie użytkownika o możliwym włamaniu na jego konto. Jak działa ten system? Jeśli Google uzna, że logowanie użytkownika jest fałszywe, wyświetli stosowny komunikat, ale tylko prawdziwemu użytkownikowi. Wyglądać to będzie następująco:

Ostrzeżenie zawierać będzie listę adresów IP, które ostatnio uzyskiwały dostęp do konta.

A co w przypadku, gdy ostrzeżenie zostało wyświetlone osobie będącej w podróży? Zawsze może ona je zignorować stosownym przyciskiem ;)

[ź] technologie.gazeta.pl