Średnio z 1 tony zielonej kawy powstaje ok. 650 kg zużytych fusów, a rocznie wytwarza się ich ponad 15 mln ton. To naprawdę sporo odpadów, które można przetworzyć w ramach polityki zrównoważonego rozwoju.
Zużyte fusy z kawy są bogate w cukry (ok. 50 proc. ich wagi), a kolejne 20 proc. stanowią białka i ligniny. Po wysuszeniu, fusy zawierają duże ilości potasu, azotu, magnezu i fosforu. Mają także znacznie mniej garbników niż świeża kawa.
Do czego wykorzystać fusy po kawie?
Fusy z kawy można wykorzystać jako nawóz do gleby, gdyż absorbują metale ciężkie, a także przyciągają pożyteczne owady, takie jak dżdżownice, które spulchniają glebę. Jeżeli nie potrzebujemy nawozu na już, fusy z kawy można kompostować do późniejszego wykorzystania, poprawiając w ten sposób kondycję wielu roślin. Fusy z kawy dodane do gleby odstraszają także ślimaki, które są szkodnikami ogrodowymi.
Naukowcy z Centrum Zaawansowanych Technologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu postanowili wykorzystać fusy z kawy jako napełniacze tworzyw sztucznych. Zespół uczonych pod kierunkiem dr Bogny Sztorch realizuje badania w ramach międzynarodowego projektu M-ERA NET – PolyBioMat – Polylactide-based multifunctional materials. Jego celem jest opracowanie przyjaznych materiałów kompozytowych oparte o surowce roślinne, które mogą zastąpić plastik produkowany z ropy naftowej.
Prof. Robert Przekop z CZT mówi:
Chcemy tak kierować obiegiem materiałów, aby były jak najdłużej wykorzystywane. W trosce o środowisko, naszą planetę podejmujemy działania, które mają ograniczyć negatywny wpływ uprzemysłowienia oraz konsumpcyjnego stylu życia. Jednym z takich kierunków jest uczynienie tego, co używamy na co dzień użytecznym również po spełnieniu swojej funkcji, tak aby nie stało się odpadem obciążającym środowisko. Wytworzenie każdego materiału, z którego zbudowana jest nasza cywilizacja, wiąże się ze zużyciem energii, a więc z emisją dwutlenku węgla. Nadając odpadom materiałowym nowe życie, ograniczamy emisje.
W projekcie naukowcom pomagają pracownicy UAM, którzy mają za zadanie zbierać fusy z wypitych kaw do białych pojemników. Są one opróżniane raz w tygodniu, dzięki czemu uczeni mają pod dostatkiem materiału badawczego.