Inżynierowie stworzyli nowe jadalne wydruki 3D. Serniczek
Drukowanie żywności brzmi zdecydowanie mniej kontrowersyjnie, niż jedzenie robaków, ale oba te podejścia mają ze sobą coś wspólnego – można je uznać za “nowoczesne żywienie”. Zalety takiego podejścia do produkcji żywności obejmują możliwość dostosowania danych zamówień do potrzeb klienta, wysokie bezpieczeństwo żywności i precyzyjną kontrolę składników odżywczych oraz smaków.
Czytaj też: To pierwszy taki pojazd elektryczny na świecie. Łączy nowe technologie z tradycją
Inżynierowie zademonstrowali swoją technologię, drukując i gotując sernik z siedmiu składników. Proces ten rzeczywiście im się udał, ale ludzkość jest jeszcze bardzo daleka od wykorzystywania tego typu drukarek na porządku dziennym. Aktualnie dostęp do nich mają głównie zespoły badaczy, ale zapewne to kwestia czasu, aż na świecie będą pojawiać się najpierw małe sklepy, oferujące tego typu jadalne wydruki na zamówienie, a następnie ogromne wytwórnie drukowanych w ten sposób np. tortów.